5 snabba om amaryllis

Det finns inget som slår amaryllisen när det gäller att sätta rätt stämning hemma till advent. För mig är det verkligen julens blomma och jag vill ha dem både i kruka och som snittblomma. Amaryllisen har en tung blomma och en lång luftfylld stjälk som kan ha svårt att suga åt sig vatten, men med rätt hantering är det en otroligt hållbar och vacker blomma att ha i vas. Här kommer fem snabba råd.

1. Amaryllisen vill precis som andre snittblommor ha ett nytt snitt, en ren vas och kallt vatten som byts ut ungefär varannan dag.

2. Den långa stjälken behöver stabilitet. Vissa föredrar att sticka in en blompinne i stjälken men det räcker ofta med att använda en hög vas som ger den stöd. Att använda lite grövre kvistar av exempelvis eukalyptus tillsammans med amaryllisen hjälper också till att stötta upp dem.

3. För att underlätta att vattnet tar sig upp genom den långa, ihåliga stjälken kan du använda en nål och göra ett hål högt upp genom stjälken. Det gör att eventuell luft pyser ut och vattnet tar sig in.

4. Amaryllisstjälkar har en tendens att "krulla upp sig". Detta kan undvikas genom nya snitt och att sätta en transparant tejp eller en gummisnodd precis ovanför snittet.

5. Plocka alltid bort vissnande blommor och blad så att inte dessa tar energi från de andra blommorna. Det får dessutom amaryllisen att se mycket fräschare och trevligare ut.

Hoppas du får njuta av många fina amaryllisar fram till jul!