Hörnstenarna i en komplett vasgarderob

Har du skåpen fulla med vaser men ändå aldrig någon som passar? Att bygga upp en bra vasgarderob behöver nödvändigtvis inte innebära att du samlar på dig många vaser, snarare att du väljer ut en handfull vaser som är flexibla, där olika sorters blommor och buketter kommer till sin rätt. 

Ett väldigt vanligt misstag är att välja en för stor vas och en bra tumregel är att vasen ska utgöra ca 1/3 av blommornas höjd, även om det finns massor med undantag såklart. Stora vaser kräver också väldigt mycket blommor och arrangemangen blir både dyra och svårplacerade.

Dessa fem komponenter anser jag utgör hörstenarna i en bra vasgarderob.

1. Den klotformade vasen  - min personliga favorit, eftersom blommorna hamnar i vinkel kan du bygga upp mycket volym utan att behöva allt för många blommor.

2. En rak, hög vas  - passar bra till arrangemang med större snittblommor, kvistar och grenar.

3. Småvaser - trevligt när du ska duka till middag då en större vas kan upplevas vara "i vägen". Dessa små vaser är dessutom utmärkta till blomman som går av, eller att skapa nya, mindre arrangemang när delar av den stora buketten börjar vissna. 

4. Blomsterfakir - med denna piggiga lilla platta kan du skapa otroligt vackra arrangemang med väldigt enkla medel. Ställ den på ett vackert fat och njut av ett nästan skulpturliknande arrangemang. 

5. Vas med smal hals för solitära blommor - gillar du, precis som jag, enkla blommor eller kvistar behövs en hög vas med en smal hals för att hålla dessa på på plats.  

Det var mina tips när det kommer till vaser och bör ej förväxlas med den absoluta sanningen. Du kanske har helt andra favoriter?