Maximera hållbarheten på dina snittblommor

Evighetsbuketter i all ära, men det är någonting särskilt med färska snittblommor. Tyvärr håller de inte för alltid men det finns en hel del saker du kan göra själv för att maximera hållbarheten på dina snittblommor. Här har jag listat mina bästa tips. 

Ren vas och rent vatten 

När du valt en vas till dina blommor behöver du säkerställa att den är ordentligt ren. En smutsig vas gör att bakterier bildas vilket påverkar hållbarheten på dina blommor. Fyll vasen med vatten och kom ihåg att byta vatten ungefär varannan dag. Tänk att både vas och vatten ska vara så fräscha så att du skulle kunna dricka ur den. Vad du ska använda för vatttentemperatur är beroende av vad din bukett innehåller men generellt brukar man säga att ju mjukare stjälkar desto kallare vatten och tvärtom. Innehåller bukett båda delar rekommenderar jag alltid kallt vatten då blommor generellt står sig bättre i svalare temperaturer. Rosor däremot brukar föredra lite varmare vatten för att slå ut fullt. 

Rensa blommorna och ge dem nya snitt 

En bra tumregel när du gör i ordning dina blommor  är att inga blad ska hamna under vattenytan eftersom detta är en utmärkt grogrund för bakterier. Stjälkarna som kommer befinna sig under vattenytan ska därför ansas rena innan du sätter dina blommor i vas. Så fort blommor har varit utan vatten så behöver de också nya snitt. Snittet gör att blommornas porer öppnas upp och de börja suga åt sig vatten vilket är en förutsättning för ett långt vasliv. Snittet gör du diagonalt med en vass, ren kniv och sen är det viktigt att blomman kommer direkt ner i vattnet eftersom stjälkarnas porer snabbt börjar återförslutas. Snitta om dina blommor i samband med att du byter vatten - ungefär varannan dag.

Håll borta från solljus och mogen frukt 

Starkt solljus eller värmen från ett element förkortar livslängden på din bukett, tänkt därför till var du placerar den. Är du ute efter att verkligen maxa hållbarheten ställer du också blommorna svalt över natten. Har du inte tillgång till ett svalt garage eller om det är för kallt att ställa ut dem över natten så fungerar faktiskt kylskåpet alldeles utmärkt. Mogen frukt är ingen bra granne till dina blommor då den avger en gas som påskyndar åldrandet hos blommor.

Det handlar helt enkelt om förberedelser och omsorg. Visst kan det väl det vara värt för att få njuta av blommorna länge?