Tulpanens dag 15/1

Tulpanen är svenskarnas favoritblomma och det finns inget annat land i världen där det konsumeras så många tulpaner/person som här. De dyker upp i butikerna i samband med ljusets återkomst och färgerna och krispet i denna blomma påminner oss om vårens intågande.

Säsongen kickar igång i samband med tulpanens dag som infaller 15 januari varje år och sträcker sig fram till påsk. Under den här perioden köper vi svenskar cirka 140 miljoner tulpaner i Sverige.

De flesta tulpaner som säljs i butikerna i Sverige är svenskodlade av någon av de dussintal tulpanodlare som går att hitta från Malmö i söder till Sundsvall i Norr. Detta ger korta transporter som är bra både för miljön och för tulpanernas hållbarhet. Håll utkik efter märket ” från Sverige” när du köper dina tulpaner så vet du inte bara att de är odlade, skördade och förpackade i Sverige, utan också att de kommer från odlare och lantbrukare som tar ett omfattande miljöansvar och som aktivt arbetar med att minska odlingens klimatpåverkan.

Här är några enkla knep hur du får tulpanen att blomma längre:

  • Förbered en ren vas med kallt vatten
  • Skär av 1-2 cm av tulpanen i ett kort, diagonalt snitt med en vass kniv
  • Låt gärna plast/papper sitta kvar någon timme tills tulpanerna sugit åt sig vatten om du vill ha dem raka och ståtliga. Personligen kan jag gilla när de böjer sig ner och breder ut sig över vasen.
  • Ansa bort de nedersta bladen och skölj bort eventuell jord från stjälkarna för att undvika att det bildas bakterier i vattnet.
  • Arrangera tulpanerna som du önskar. Vaxblomma, eucalyptus och våriga kvistar passar väldigt fint om du vill addera någonting mer.
  • Tulpaner är törstiga så se till att fylla på med nytt kallt vatten, gärna varje dag. Efter 2-3 dagar är det dags för nya snitt och eftersom tulpanen fortsätter växa även i vas kan du behöva korta av några av stjälkarna för att undvika ett ojämnt och spretigt intryck.
  • Placera dina tulpaner långt ifrån element och färsk frukt och ställ dem gärna svalt över natten för extra lång hållbarhet.